Makaron szpinakowy smażony z boczkiem i pieczarkami

Makaron szpinakowy, smażony z boczkiem i warzywami 

Szybki i smaczny posiłek na kolację , która pełni także role obiadu – wiadomo , zaganiane dni 😉 . U nas często jest samodzielnym daniem , gdyż smakuje wybornie i jest bardzo syty . Prosty do wykonania i ciekawy z uwagi na smak makaronu , który jest delikatny i nie przytłaczający , a jednocześnie inny niż zwykły . Danie broni się samo , szczególnie , gdy mamy mało czasu na gotowanie , chcemy szybko i smacznie zjeść 😉 

makaron szpinakowy smażony z boczkiem i pieczarkami

Składniki :

  • 1/2 opakowania makaronu szpinakowego ( obojętny  kształt )
  • 6 pieczarek
  • 1/2 średniej czerwonej cebulki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gruby plaster boczku wędzonego ( około 200g )
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku 

DSC_9455 (640x426)DSC_9460 (640x426)

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i hartujemy zimną wodą . Cebulkę siekamy drobno , pieczarki i seler kroimy w plasterki . Boczek kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i wrzucamy boczek , jak zacznie pachnieć , dodajemy do niego cebulkę i chwilkę smażymy , mieszając . Po około 5 minutach dodajemy pozostałe składniki ( selera i pieczarki ) i smażymy około 6-8 minut , ciągle miesząc , po tym czasie dodajemy makaron , solimy , dodajemy zmiażdżony przez praskę ząbek czosnku , pieprz i podsmażamy jeszcze około 6 minut . Po tym czasie danie jest gotowe do podania , uwierzcie jest tak smaczne , że każdy inny dodatek jest już zbędny . Proste , smaczne i tanie .. Smacznego 😉

DSC_9461 (640x426)DSC_9462 (640x426)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *