Makaronowe muszle Giuseppe

5 (100%) 7 votes

Makaronowe muszle Giuseppe

Pyszne makaronowe muszle Giuseppe to danie wyróżniające się smakiem . Do ich przyrządzenia używamy sera z niebieską pleśnią , który ma bardzo intensywny smak i świetnie współgra ze szpinakiem . Doskonała propozycja na zimowy obiad lub kolację . Do tego danie spokojnie można zaserwować wegetarianom  . Rozgrzewający ser , zielony szpinak , sporo czosnku , pieprzu , a wszystko zapieczone pod pierzynką z beszamelu . Czego więcej chcieć 😉 

Składniki :
  •  1/2 opakowania dużych muszli makaronowych
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią
  • 1 solidna ,łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , sporo pieprzu do smaku
sos beszamelowy :
  • duża łyżka masła ,
  • duża łyżka mąki ,
  • 1 szklanka mleka 1,5%  ,
  • szczypta soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku

Do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę , gałkę muszkatołową , sól , na małym ogniu podgrzewamy wszystko, mieszając, aż uzyskamy gładką masę do której stopniowo dolewamy mleko nie przestając mieszać aż do uzyskania konsystencji lejącego, gęstego sosu ( gdyby robił się zbyt gęsty można dolać więcej mleka ) . Muszle gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu  , studzimy pod zimną wodą . Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy na nim szpinak z wyciśniętym praską czosnkiem , gałką , solą , miodem i jogurtem .



Jak masa zgęstnieje , doprawiamy pieprzem do smaku , zdejmujemy z ognia . Wkruszamy ser z pleśnią , mieszamy  i zostawiamy do przestygnięcia . Każdą muszlę nadziewamy masa szpinakową i obficie polewamy beszamelem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C z termoobiegiem do czasu aż wierzch lekko zacznie się przypiekać . Serwujemy na gorąco . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *