Mielony rumsztyk wołowy z cebulką

4.9 (98.75%) 16 vote[s]

Mielony rumsztyk wołowy z cebulką

Rumsztyk wołowy jest pyszną potrawą , jeśli tylko umiejętnie obejdziemy się z mieloną wołowiną . Chłopcy byli co do niego sceptyczni ,gdyż pierwsze moje podejście nie było udane . Tym razem sobie poradziłam z tematem do tego stopnia ,że nawet młodszy nie marudził tylko wcinał  rumsztyk z zachwytem 😉 Przepis sprawdzony i na pewno jeszcze nie raz niego skorzystam . Rumsztyki wychodzą soczyste i mięciutkie , po prostu znakomite 😉 

Składniki na 4 osoby :

  • 0,6 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 jajko , najlepiej kacze z uwagi na zawartość tłuszczu ale może być i kurze
  • 1 łyżeczka gęstego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 3 łyżki wody
  • sól , pieprz do smaku
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

 

Mięso przekładamy do miski , wbijamy jajko . Dodajemy majonez , musztardę , wodę  , sol i pieprz do smaku . Wyrabiamy do połączenia składników . Formujemy zgrabne rumsztyki niezbyt grube . Każdy smarujemy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym . Odstawiamy na 30 minut żeby dobrze się zespoiły .Obsmażamy  na patelni grillowej na złoty kolor z obu stron .



Następnie układamy na nich smażona cebulkę i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut . Po wyjęciu , przy naciśnięciu palcem powinny być sprężyste nie twarde . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Polecam podać z czerwoną , duszoną kapustą . Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *