Młoda kapusta, smażona z karkówką

3.3 (66.67%) 3 votes

Młoda kapusta , smażona z karkówką

Karkówka , to wspaniały , uniwersalny, kawałek mięsa wieprzowego . Doskonale smakuje i nada się praktycznie do każdej potrawy . Przepis jest łatwy do wykonania , bazuje na kilku składnikach , więc wszystko powinno być w miarę pod ręką 😉 Moja rodzinka bardzo lubi takie jednogarnkowe pyszności , a już szczególnie jeśli są podsmażane . Doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie i maślanką 😉 Polecam , tym bardziej ,że młoda kapusta jest zdrowa , a sezon na nią ciągle jeszcze trwa .. 😉 

Składniki na około 4 osoby ( w zależności jak mocno głodne 😉 ) :
  • 1 główka młodej kapusty , niezbyt wielka
  • 3 grube , plastry karkówki
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 łyżki smalcu

Karkówkę kroimy w dowolne kawałki , przekładamy do miski . Dodajemy do niej obraną i pokrojoną cebulę , wyciśnięty praską czosnek ,kminek ,  pieprz . Mieszamy ,  odstawiamy na noc , szczelnie zamkniętą  do lodówki . Drugiego dnia szatkujemy młodą kapustę . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim mięso z cebulką ( całość z pojemnika 😉 ) . Jak już wszystko będzie pięknie zrumienione , dodajemy  kapustę , solimy do smaku  . Smażymy mieszając , aż kapusta zmięknie . Na koniec można jeszcze doprawić pieprzem i można serwować . Doskonała na gorąco , szczególnie z chlebem na zakwasie i zsiadłym mlekiem …lub piwkiem 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *