Młody bób zasmażany z boczkiem

Młody bób zasmażany z boczkiem 

To jedno z ulubionych, letnich dań mojej rodzinki , mogą się nim zajadać bez końca i zawsze jest im za mało , chociaż sadzę sporo . Młody bób , pachnący boczuś i już mniej pachnące, wieczorne ,  gazowe konsekwencje takiego obiadu .. 😉 No cóż , czego się nie robi dla zdrowych pyszności , okno , na oścież , zakaz używania zapalniczki i można wsuwać do oporu , bo następny będzie dopiero za rok .. 😉 Jedną z lepszych odmian w tym roku okazał się Kodiak , zawsze celowałam w klasyczne Windsory , Biały i Zielony , ale Kodiak zdecydowanie pobił je plennością i faktem ,że skórkę miał tak delikatną , że nie było potrzeby obierania , odmiana warta większej uwagi 😉 

młody bób zasmażany z boczkiem

Składniki :

IMG_4110IMG_4122

Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru , aż zrobi się miękki , odcedzamy i odstawiamy . Boczek kroimy w małe paseczki , podsmażamy na patelni , jeśli jest bardzo chudy , możemy podlać odrobina oleju , jeśli tłusty , wystarczy to , co się z niego wytopi . Do podsmażonego boczku dokładamy bob , smażymy chwilę , ciągle mieszając – około 5-6 minut . Wyłączamy gaz i posypujemy posiekaną natką pietruszki, pieprzem , mieszamy po raz ostatni i podajemy na ciepło . Może być przystawką lub daniem głównym , my zajadaliśmy się nim razem ze schabowymi z kabaczka ..pyszne ! Polecam 😉

IMG_4123IMG_4125

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *