Nadziewane małe główki kapusty

Nadziewane małe główki kapusty

W ogrodzie znalazłam kilka małych ,ale zwartych główek białej kapusty. Surówki już nam lekko się przejadły ,więc postanowiłam zrobić coś ciekawszego . Jak zawsze ułatwiając sobie życie wykombinowałam potrawę jednogarnkową …

IMG_8724 (640x427)

Skład :

  • 3 główki kapusty -malutkie
  • 0,5 kg mięsa mielonego indyczego lub drobiowego
  •     1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  •   około 50 ml słodkiej śmietanki 12 % ,sól ,pieprz do smaku

IMG_8809 (640x427)

Kapustę obieramy z ciemnych liści , przekrawamy na pół i wycinamy głąb . Wyjmujemy środek kapusty ,robiąc miejsce na farsz w centrum każdej kapuścianej połówki . Do miski wrzucamy mięso mielone ,dodajemy jajko, wsypujemy bułkę tartą ,pieprz,sól , siekamy oraz dodajemy również wszystkie kawałki kapusty, które pozostały po wyjęciu środków  i wyrabiamy na gładką masę . Masą mięsną wypełniamy połówki kapust . Brytfankę lub garnek ,stawiamy na ogniu , wlewamy odrobinę oleju i układamy w niej dość ciasno ( na styk) kapustki ,mięsem do dołu . Podsmażamy parę minut po czym zalewamy puszką pomidorów i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty  . Na koniec wykładamy kapustki na talerze, a sos powstały w wyniku duszenia, miksujemy blenderem ze śmietanką-doprawiając do smaku solą ,pieprzem i polewamy nim nasze danie. Dobre jako samodzielny obiad ,czy kolacja, ale może stanowić także dodatek do kaszy lub ziemniaczków jak kto woli ..Smacznego 😉

IMG_8688 (640x427)

2 thoughts on “Nadziewane małe główki kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *