Naleśniki black end white z owocami

Naleśniki black end white z owocami

Wspaniały duet naleśnikowy , który u nas z powodzeniem zastępuje obiad . Naleśnik waniliowy z gruszką i ciemną czekoladą , oraz czekoladowy naleśnik ze śliwką i sosem waniliowym , to po prostu poezja smaku . Są proste i tanie w przygotowaniu , a każdy domownik zaklaska uszami na ich widok , możecie być pewni 😉 Możecie także puścić wodze fantazji i na ich bazie przygotować własne kompozycje ,może z truskawkami , bananem lub mango ? 😉 

Składniki :

ciasto naleśnik white :

farsz white :

sos czekoladowy :

  • 2 mleczne czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki 10 %
  • 1 łyżeczka , czarnego kakao

ciasto naleśniki black :

nadzienie ze śliwką :

  • 4 – 5 śliwek
  • odrobina cynamonu
  • 2 roztarte w moździerzu, goździki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 2 serki homogenizowane ,waniliowe

sos waniliowy : 

  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru

Składniki na ciasto naleśnikowe, zawsze , razem  wsypujemy do miski i chwilę mieszamy mikserem , do otrzymania gładkiej , lejącej masy . Smażymy na , nie przywierającej patelni , przetartej ręcznikiem nasączonym olejem .

Składniki na farsz z gruszką : Gruszkę obieramy , pozbawiamy ogryzka i kroimy w cienkie plasterki , podsmażamy na patelni z masłem , cukrem i przyprawami , układamy na naleśnikach , na kleksie z serka waniliowego , Zamykamy polewamy sosem ( sos robimy jak budyń , tyle ,że z mniejszej ilości składników , żeby był bardziej lejący , dodając oprócz cukru , dodatkowo cukier waniliowy  ) .

Ciasto Black , robimy tak samo jak white ( różnią się tylko składniki ) .

Farsz do black ze śliwką : śliwki rozcinamy na pół , pozbawiamy pestek , kroimy w plastry . Podsmażamy krótko na patelni z dodatkiem cukru ( miodu ) i przypraw . Układamy na kleksie z serka homogenizowanego , zamykamy i polewamy sosem . Sos : roztapiamy w rondelku czekolady  razem ze śmietanką i kakao , mieszając do połączenia składników i uzyskania płynnej konsystencji .  Naleśniki serwujemy na ciepło , jak wystygną , sosy stężeją i nie będzie już tak smakowicie . Smacznego 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *