Pieczona cebula faszerowana kaszą i pieczarkami

Rate this post

Pieczona cebula faszerowana kaszą i pieczarkami 

Pyszne wegetariańskie danie , które z powodzeniem zastąpi ziemniaki , podczas niedzielnego obiadu . Pieczona cebula , faszerowana zdrową kasza i pysznymi pieczarkami jest kochana , nawet przez moje dzieci , z wyjątkiem najmłodszego , który nie lubi niczego , co nie jest kurczakiem , a konkretnie cycem z kurczaka 😉 No cóż preferencje ma chłopak prawidłowe , tylko dlaczego tak ascetyczne 😉 

Cebula faszerowana,nadziewana,kaszą i pieczarkami

Składniki :

IMG_2569IMG_2572

Cebule obrać z łusek i odkroić wierzch , wybierając łyżeczką do lodów ( najłatwiej 😉 ) cały środek cebulki ( jak na zdjęciu ) . Wyjęty miąższ siekamy , tak jak i pieczarki , po czym wszystko  podsmażamy na patelni do miękkości ,. Pod koniec smażenia dosypujemy kaszę ( nie ugotowaną – suchą ) na patelnię , dokładamy wyciśnięty czosnek i przyprawy , smażymy około 5 minut ciągle mieszając , po tym czasie dolewamy szklankę wody . Teraz zmniejszamy ogień i pozwalamy dusić się kaszy z pieczarkami i cebulką do momentu , kiedy kasza wchłonie całą wodę z patelni i stanie się miękka .

IMG_2573IMG_2581

Gdyby woda zbyt szybko odparowała , zanim kasza dojdzie , dolewamy jeszcze odrobinę . Farsz studzimy i nadziewamy nim nasze wydrążone cebulki , na każdej robiąc czapeczkę z jogurtu wymieszanego z utartym serem . Posypujemy pieprzem i układamy na blaszce do pieczenia , ja piekę często razem z np .klopsami -takie dwa w jednym 😉 Podlewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut w temperaturę 160 C bez termoobiegu . Po tym czasie cebulka jest gotowa , gdyby zaczęła się zbyt mocno rumienić -możemy lekko nakryć wierzch folią 😉 Smacznego 😉

IMG_2583IMG_2586

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *