Pieczone kotleciki mielone z pieczarką

Pieczone kotleciki mielone z pieczarką

Wspaniałe pieczone kule z zamkniętą w środku cala pieczarką ..mniam . Na dodatek danie które nie wymaga specjalnych umiejętności i piekąc się w piekarniku oszczędza nasz czas , co nigdy nie jest bez znaczenia . Jak już nastawiliśmy obiad , włączyliśmy piekarnik , możemy podreptać na pół godzinki do ogrodu ..odpocząć ..popielic rabaty , nadciągnąć sobie kręgosłup, zdewastować paznokcie i nabawić się alergii ..ach kocham wiosnę 😉 

pieczone kotlety mielone z pieczarką

Składniki :

  • 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki
  • 6-7 pieczarek średniej wielkości
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • sól , pieprz do smaku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego ( lub 1 ząbek świeżego )
  • 1 mała cebulka
  • olej

IMG_2576IMG_2577



Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy bułkę tartą , sól , pieprz , czosnek , jajko , wodę  . Na tarce o drobnych oczkach ścieramy surową cebulę i dodajemy do pozostałych składników . Całość wyrabiamy na gładką masę . Pieczarki oczyszczamy . Teraz od mięsnej masy odrywamy porcję wielkości łyżki , formujemy w kulę , rozpłaszczamy ją na dłoni , układamy na niej pieczarkę i otulamy ją mięsem . Formujemy kule , dociskając je w dłoni , tak ,żeby pozbyć się powietrza ze środka kotleta , wtedy pieczarki nie oddzielą i kotlecik będzie pyszny i ładny zarazem . Następnie bierzemy blaszkę do pieczenia , smarujemy ją olejem i układamy nasze śliczne kulki , każda smarując po wierzchu olejem  . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około 30- 40 minut . Obiad gotowy , teraz klasyczne tłuczone pieczarki , duszona marchewka i..pychota , a wieczorem na kanapkę 😉 Smacznego !



IMG_2580IMG_2587

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *