Pikantny, bazyliowy, sos włoski z cukinii

4.7 (93.1%) 29 vote[s]

Pikantny, bazyliowy , sos włoski z cukinii

W tym roku cukinie oszalały , nie da się tego przejeść , trzeba przerobić . Sosy, kocha cala nasza rodzinka , bez wyjątku więc nie było dylematu ,co zrobić w pierwszej kolejności . Sos opisany w poniższym przepisie , jest słodkawy , pikantny i niezwykle aromatyczny . Doskonały do kanapek , frytek , mięsa , a nawet jako baza do pizzy . Polecam , szczególnie, że jest bardzo łatwy do wykonania i można go długo przechowywać , nawet dwa lata . 

Składniki :
  • 5 średnich cukinii , takich bez dużych komór nasiennych
  • 6 cebul
  • 4 słoiczki ,koncentratu pomidorowego lub jeden około 0,5 l
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru ,czubata
  • 3 łyżki soli
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu -płaska
  • 2 opakowania chilli – można mniej , jeśli nie lubicie ostrego
  • 2 opakowania słodkiej,mielonej papryki
  • 2 opakowania suszonej bazylii
  • 1/2 opakowania tymianku
  • 1/2 opakowania oregano
  • 1 szklanka oleju rzepakowego





Cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Jeśli używacie przejrzałych cukinii , to usuńcie komorę nasienną . Cebulę szatkujemy , drobniutko . Oba warzywa przekładamy do garnka , solimy , dodajemy cukier i zostawiamy na noc żeby puściły sok i zmiękły . Można od czasu do czasu zamieszać . Następnego dnia , gotujemy na małym ogniu , jak zacznie się robić paćka  ( ciapa 😉 ) , dodajemy ocet , olej koncentrat , zmiażdżony czosnek , chilli i paprykę słodką  . Mieszamy , gotujemy dalej około godzinki , bardzo często mieszając , żeby się nie przypaliło . Zestawiamy z gazu , studzimy .

łatwe

Ja zostawiam na noc i kończę drugiego dnia . Wystudzone warzywa miksujemy na gładki sos , przy użyciu dowolnego sprzętu – moim faworytem jest mikser do koktajli 😉 Ponownie przelewamy do garnka , doprowadzamy do wrzenia , mieszając , ostrożnie , gdyż sos jest gęsty i lubi prysnąć złośliwie . Wsypujemy zioła , mieszamy i przelewamy do buteleczek lub słoików . Zakręcamy na gorąco , więc dodatkowa pasteryzacja nie jest konieczna . Sos z cukinii, świetnie się przechowuje nawet do dwóch lat . Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *