Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii

5 (100%) 1 vote

Placki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii

Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są pyszne , stanowią alternatywę dla nudnych już ziemniaków z wody . Takie szybkie dania są jednym z najlepszych sposobów, na obiad w tygodniu , kiedy tempo życia nie pozwala ,na zbyt dużą kreatywność w kuchni 😉 Cóż nawet u osób , zaganianych , żołądek dopomina się o swoje i nie odpuści , tak więc dajmy mu placka , niech nie burczy i bulgocze , jak balon z pracującym winem..  😉 

Składniki :
  • 6 młodych ziemniaków
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól , pieprz do smaku


xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl



Ziemniaki dokładnie myjemy , nie obieramy , skórka ma najwięcej witamin , a u młodych ziemniaków jest dodatkowo cieniutka , nie wyczuwalna . Ścieramy na tarce o grubych oczkach  , skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy ( nie ściemnieją , będą bardziej apetyczne 😉 ) Tak samo z cukinią , nie obieramy , tylko ścieramy ze skórką , na grubych oczkach . Cebulę obieramy , ścieramy na grubych oczkach ,czosnek na malutkich oczkach . Seler naciowy, także ścieramy na grubych oczkach , źle się go trze , musi być świeży i jędrny ,żeby nie rozdwajał się na włókna . Wszystkie warzywa , przekładamy  do miski , solimy , dodajemy cukier i mieszamy . Odstawiamy na godzinę ,żeby warzywa puściły sok . Nadmiar soku zlewamy , warzywa lekko wyciskamy , wkładamy ponownie do miski . Dodajemy roztrzepane jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , pieprz , kolendrę . Mieszamy , konsystencja powinna być gęsta , jeśli nie jest ,dosypcie troszkę więcej mąki .Warzywa , mają różną zawartość ,wody w poszczególnym okresie wegetacji , zależną nawet od pogody  i nie sposób ,dokładnie określić, ile mąki dodać .  Małe porcje ciasta ,smażymy na złoty kolor , na dość głębokim oleju z obu stron . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *