Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków

5 (100%) 1 vote

Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków

Prosta zapiekanka , doskonale nada się dla osób zapracowanych , ale dbających o stan swojego żołądka 😉 Można ją przygotować dzień wcześniej i po prostu odgrzać , chociaż najsmaczniejsza jest pierwszego dnia ,zaraz po wyjęciu z piekarnika . Lekko chrupiący wierzch..młode ziemniaczki z całym dobrodziejstwem witamin , zawartych w skórce , która o tej porze roku, jest jeszcze delikatna i smaczna 😉 Pychotka , do tego prosta do zrobienia , wystarczy dobra mandolina , szatkownica do warzyw ! 

Składniki :
  • 15 młodych ziemniaków, średniej wielkości
  • 200 ml śmietanki , słodkiej śmietanki
  • 200 ml mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki, granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku





Ziemniaki myjemy , szorujemy ,ostrą stroną kuchennej gąbki , tak żeby zetrzeć wszystko co niepożądane . Nie obieramy , skórka młodych ziemniaków, zawiera najcenniejsze witaminy i minerały , między innymi dużą dawkę witaminy C . Skrawamy , na cieniutkie plasterki , na mandolinie do warzyw . W blaszce do pieczenia o głębokich brzegach, układamy plasterki masła , na to warstwa ziemniaków , sól , pieprz , gałka , czosnek , i następna warstwa ziemniaków ..tak do skończenia składników. Ja zazwyczaj, pierwsze warstwy ,kładę byle jak , a ostatnią ,ładnie układam , tak dla oka 😉  .

Na wierzchu zapiekanki , układamy resztę masła pokrojonego w plasterki , zalewamy wszystko mlekiem i na końcu polewamy śmietanką ( jest bardziej tłusta niż mleko , więc spowoduje ,że ziemniaki będą złociste ) Nakrywamy folią aluminiową . Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut w temp 170 C , najlepiej nakłuć patyczkiem , czy ziemniaki już zmiękły . Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 190 C i pieczemy tak długo ,aż wierzch będzie złocisty i chrupiący . Gotowe 😉 Podajemy z dowolnymi dodatkami ,np koperkiem , czy sosem jogurtowo -ziołowym . Doskonałe do różnych mięs , a nawet z jajkiem sadzonym i maślanką …Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *