Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette”
Ziemniaki 'Raclette” to pyszne danie w sam raz na zimowe, chłodne i ponure dni. Mają moc rozgrzewającego sera Raclette, rodem ze Szwajcarii i genialnie pocieszają żołądek, a tym samy nas wprawiają w dobry nastrój 😉 Co tam te kilka kalorii i trochę tłuszczyku, to tylko mobilizacja,żeby po tym pysznym posiłku wybrać się na długi spacer z psem… 😉 Polecam, proste, tanie i pyszne danie dla całej rodzinki.
składniki dla 3 osób:
- 3 duże ziemniaki
- 0,4 kg karkówki lub łopatki ( łopatka zdecydowanie smaczniejsza)
- 6 grubych plastrów sera Raclette lub innego ale ten jest najlepszy do zapiekania i topienia 😉
- kilka plastrów, cieniutkich, bekonu
- 2 łyżki prażonej cebulki
- szczypiorek do posypania
marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu BBQ
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki pasty harissa lub przyprawy, jeśli nie lubicie ostrych potraw, dajcie mniej
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego korzenia imbiru ( suszonego)
- kilka kropli oleju sezamowego
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wody
dodatkowo:
- woreczek do pieczenia
Wszystkie składniki z listy marynata, wymieszaj ze sobą w miseczce. Mięso natnij nożem, włóż do woreczka do pieczenia oblej marynatą , tak żeby dostała się w nacięcia. Zamknij woreczek i piecz w temperaturze 160 C przez 2 godziny z włączonym termoobiegiem. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj do miękkości w łupinach. Zanim całkiem wystygną obierz ze skórki, przekrój na równe połówki. Środek każdej połówki spulchnij widelcem, żeby łatwiej chłonął sos. Ziemniaki ułóż na blaszce do zapiekania.
Boczek zapiecz w piekarniku, aż zrobi się chrupki, możesz go przed pieczeniem posypać chilli i odrobiną cukru, będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący. Ostudź i pokrusz na kawałki. Upieczone, gorące mięso, porozrywaj, poszarp widelcem na małe kawałeczki i wymieszaj z sosem który powstał przy pieczeniu. Każda połówkę ziemniaka polej sosem i nałóż na nią szarpane mięso w solidnej porcji. Przykryj grubym plastrem sera Raclette lub innego i zapiecz w piekarniku tylko tyle żeby ser się rozpuścił. Przełóż na talerze, posyp boczkiem, prażoną cebulką i szczypiorkiem. Serwuj na gorąco . Po prostu pychota 😉 Smacznego!
Genialne, muszę to spróbować. Ale zaskoczę męża.