Ruskie kotlety ziemniaczane

Rate this post

Ruskie kotlety ziemniaczane

Często z obiadu zostają ziemniaki , szkoda się ich pozbywać , a psiak jeść ich podobno nie powinien . Nie ma tego złego …co by na kotlety nie wyszło 😉 Ze wszystkiego można je zrobić , a już na pewno z gotowanych ziemniaków z dodatkiem twarogu i prażonej cebulki ..pychotka . Do tego chrupiąca panierka i gulasz z serduszek , nic więcej nie trzeba , obiad gotowy 😉 Kotleciki Ruskie , bo w smaku przypominają farsz z pierożków ruskich , to tak dla dociekliwych 😉 

ruskie kotlety ziemniaczane

Składniki :

  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 1 kostka twarogu półtłustego ( 200 g )
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól , pieprz do smaku 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia

IMG_5181

Ziemniaki i twaróg, przeciskamy przez praskę , wkładamy do miski . Wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , cukier , pieprz . Na patelni smażymy na złoty kolor cebulkę ( bardzo drobniutko posiekaną ) i również dodajemy do pozostałych składników na kotlety ruskie . Wyrabiamy całość ręką na gładką masę .

IMG_5180

Formujemy nasze ruskie, kotleciki i obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy na 30 minut do lodówki ( jest to bardzo ważne , gdyż nie schłodzone mogą się nam podczas smażenia rozpadać ) . Smażymy na złoty kolor na oleju , z obu stron , aż do uzyskania chrupiącej skorupki 😉 Teraz już tylko jakiś pyszny sosik lub warzywka i obiadek gotowy 😉 Smacznego !

IMG_5182

 

4 thoughts on “Ruskie kotlety ziemniaczane”

  1. a jakby tak nie wkładać do ciasta twarogu ale do środeczka takich kotletów dodać farsz z podrobów to będą bliny litewskie (żemajcziu)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *