Smażona zielona soczewica z boczkiem
Czasami ma się ochotę na lekką odmianę , od ziemniaków i makaronów itp. Wtedy to danie jest bardzo fajną alternatywą , lekkie, pyszne. Na tyle ciekawe i pachnące ,że nawet w moich małych „pokemonach” budzi ciekawość i chęć spróbowania 😉 . Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięs czy ryb . Dobra jest także odsmażona drugiego dnia 😉 Proste , pyszne i w miarę zdrowe ,a to już spory sukces 😉
Składniki :
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
- 0,3 kg boczku
- 1/2 malutkiej cukinii
- 2 szalotki lub jedna mała cebulka
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Boczek kroimy w małe kosteczki . Szalotkę obieramy i także drobno siekamy . Cukinie kroimy nie obierając , w małą kosteczkę . Boczek wrzucamy na patelnię i wytapiamy około minuty , następnie dorzucamy warzywa i jeśli potrzeba wkrapiamy odrobinę oleju ( jeśli boczek był chudy , bo z tłustego wytopi się sporo ) Smażymy mieszając ,aż warzywa zaczną robić się miękkie , wtedy dorzucamy soczewicę , dodajemy zmiażdżony praską czosnek sól i pieprz . Smażymy , jeszcze około 5-6 minut ciągle mieszając , po tym czasie danie jest gotowe , wyłączamy gaz , dodajemy łyżkę siekanej , mieszamy i podajemy . Ciekawe ,proste danie , które z uwagi na dobroczynne właściwości soczewicy powinno częściej gościć w naszych kuchniach 😉