Soczysty, grillowany schab z maślanki

5/5 - (6 votes)

Soczysty, grillowany schab z maślanki

Soczysty schab, to nie lada wyczyn. To mięso lubi płatać figla i stawać się podeszwą do butów, szewc może by się i ucieszył z dodatkowych materiałów.  Fakt jest jednak taki, że mało kto z nas jest szewcem to i nic dziwnego, że taka opcja nie raduje… 😉 Jest jednak mały trik, który pozwoli się cieszyć Ci tym smakowitym, chudym mięskiem i nawet na grillu pozostanie ono soczyste i pyszne. Wyjątkowo dobry sposób, który można zastosować także do innych, opornych rodzajów mięsa. Maślanka, dzięki temu że hydrolizuje białka, zapewnia moczonym w niej mięsiwom delikatność i soczystość. Niby takie proste..a jednak, mało znane lub zapomniane 😉 Polecam, wypróbuj i sam się przekonaj 😉

składniki na 3 osoby:

  • 3 grube plastry, schabu bez tłuszczu i warkocza, czyli ciemnego mięsa
  • 0,5 l maślanki
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, chilli do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

Każdy schab, delikatnie rozbij tłuczkiem z obu stron, tak żeby nadal pozostał dość gruby. Włóż do pojemnika i zalej maślanką , tak żeby wszystkie kotlety były zanurzone. Zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wyjmij z maślanki, opłucz w zimnej wodzie. W miseczce zmieszaj ze sobą : paprykę, czosnek,cukier, sok z cytryny i olej.



Posmaruj mieszanką każdy plaster i dopraw solą oraz chilli do smaku. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso jest gotowe do grillowania. Sposób grillowania, pozostawiam Twoim umiejętnościom, każdy ma na to swój patent. Mój jest taki, że opiekam bardzo krótko, na dość dużym ogniu…. 😉 Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Soczysty, grillowany schab z maślanki”

  1. Potrzebuję dzisiaj zamarynować schab na dwa kolejne dni. Czy część mięsa może spędzić w maślance 48 godzin w lodówce?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *