Surówka do mięs z kapustą pekińską
Pyszna surówka do mięs z kapustą pekińską . Doskonały wybór w porze obiadu lub kolacji , nie zastąpiona na grillu . Może stanowić dodatek także do innych dań ale moja rodzinka najbardziej lubi ją z mięsnym towarzystwem . Generalnie dość trudno namówić ich do jakichkolwiek świeżych warzyw więc przemyt takiej ich ilości i to na jednym talerzu jest po prostu takim wyczynem jak przemyt alkoholu podczas prohibicji 😉 Węszą wszędzie , widzą wszystko … może ich przekonać tylko smak 😉 Polecam jak każda surówka , ta także jest zdrowa , kolorowa i pyszna 😉
składniki :
- 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 zwykłej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży ogórek
- 1 średniej wielkości marchewka
sos do sałatki :
- 1 łyżka gęstego majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka świeżego ,siekanego czosnku niedźwiedziego ( można zastąpić suszonym )
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól , pieprz do smaku
Kapustę pekińską szatkujemy , przekładamy do miski . Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchewkę , odsączona z zalewy kukurydzę . Następnie kroimy ogórka i paprykę w dowolne kawałki i również przekładamy do miski . W miseczce łączymy ze sobą majonez , jogurt , siekany czosnek niedźwiedzi , wyciśnięty praską czosnek , cytrynę pieprz i sól do smaku . Mieszamy i przelewamy do surówki . Ponowie mieszamy , lekko ugniatając ,żeby zmiękczyć warzywa , do momentu aż wszystko pokryje się sosem . Gotowe , serwujemy w dowolny sposób . Nam najbardziej smakuje z pieczonym mięsem . Smacznego!