Sylwestrowe mini kanapki z pastą awokado i przepiórką

Sylwestrowe mini kanapki z pastą awokado i przepiórką

Nadchodzi Sylwester co roku był to czas szalonych imprez do rana, spotkania z przyjaciółmi, bali, koncertów i innych hucznych wydarzeń. Ten rok jest inny, w tym roku jest to czas który trudno nawet nazwać.. W każdym domu będzie on wyglądał inaczej, ale dla wszystkich będzie się odbywał w domu.. Żeby jakoś przetrwać ten czas, zostawić sobie resztki normalności i nie popadać w nostalgię oraz post apokaliptyczne wizje. Przygotuj coś smacznego, coś ekstra czego dotąd nie jadłeś otwórz butelkę wina, którego jeszcze nie piłeś i spędź ten czas choćby sam ze sobą . Tak jak nigdy tego nie robiłeś… 😉 Wprowadź wyjątkowy nastrój w pozytywnej formie i ciesz się że.. zrobiłeś dla siebie te małe wyjątkowe rzeczy dzięki którym ten dzień nie zostanie stracony jak inne szare dni tego roku.. . Mini kanapki z pastą awokado i przepiórką są idealną niebanalną przekąską do wina.. 😉

składniki na 8 mini kanapek:

  • 4 małe bułki pszenne
  • 4 przepiórki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia

pasta:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 małe, zielone świeże chili
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • sól do smaku

dodatkowo:

  • czerwona cebula do przybrania

Przepiórki oczyść z wszelkich dziwnych i zbędnych elementów 😉 Wytnij piersi, podziel na połówki. Jest to bardzo prosta czynność. Reszta ptaka posłuży Ci do przygotowania bulionu na kaca gdybyś się zbyt dobrze sam ze sobą dogadał i zbytnio zabalował 😉 Przepis na bulion to już jednak inna historia. Piersi delikatnie oprósz solą i pieprzem do smaku, krótko obsmaż na maśle, tak żeby w środku zostały lekko różowe. To dosłownie mniej niż 2 minutki z każdej strony. Dłużej nie radzę gdyż zrobią się twarde lub suche.



Odstaw na bok do przestygnięcia. Bułki przekrój na połówki, zrumień w piekarniku na złoto. Wyjmij, ostudź. W moździerzu lub w blenderze rozetrzyj papryczkę chili z czosnkiem. Pastę przełóż do miseczki, dodaj awokado, miód, sok z limonki, sól do smaku. Rozgnieć widelcem, wymieszaj, nie blenduj, lepiej smakuje jak jest faktura 😉 Każdą połówkę bułki posmaruj grubo pastą, ułóż na niej pierś przepiórki i udekoruj piórkami czerwonej cebuli. Serwuj na zimno z lampką dobrego wina lub innego trunku który lubisz 😉 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *