” Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona

„Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona

Wieprzowina Samuraja , nie jest żadną, tradycyjną potrawą , rozwiejmy, te wątpliwości zaraz , na początku 😉  Mega szybkie danie , taki śród-tygodniowy , leniwiec , który ma być smaczny , niekłopotliwy i włazić do gardeł dzieci , bez marudzenia 😉 Tak, też jest ,dobrze doprawiona , polana dodatkowo sosem jogurtowo – czosnkowym …plus frytki, jakaś tam zielenina ..cudo , miód i malina 😉 Siekana , mieczem samurajskim..żart, oczywiście ,że nie 😉 

Składniki 4 – 5 porcji  :

  • 1 kg  chudej łopatki lub karkówki ( szynka będzie zbyt twarda , odpada )
  • 1 czubata ,łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 czubata, łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 czubata, łyżeczka suszonego , granulowanego czosnku
  • 1 płaska, łyżeczka gałki muszkatołowej ( bardzo płaska 😉 )
  • 2-3 łyżeczki, ostrej papryki ( lub chilli, jeśli ma być ogniście 😉 )
  • 1 łyżeczka ,mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka, pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki oleju do marynaty , reszta do smażenia ( smażymy ,na małej ilości )

Sos czosnkowo – jogurtowy

  • 1 kubek, jogurtu greckiego
  • 1 płaska , łyżeczka , tartego chrzanu śmietankowego
  • 4 ząbki czosnku , duże
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Wieprzowinę , płukamy , osuszamy ręcznikiem i siekamy, ostrym nożem , na jak najmniejsze kawałki lub kroimy w paseczki , także , jak najcieńsze . Przekładamy do miski , dodajemy 2-3 łyżki oleju i wszystkie, przyprawy z listy . Mieszamy , odstawiamy na godzinkę , dwie do lodówki . Wszystkie składniki z listy sos czosnkowo – jogurtowy , mieszamy ze sobą , pamiętając tylko ,żeby czosnek, przepuścić przez praskę 😉  Odstawiamy do lodówki, na 20 – 30 minut , przed podaniem , koniecznie, raz jeszcze , dokładnie zamieszajcie . Ponownie , wracamy do wieprzowiny , teraz pozostało , tylko usmażyć ją , na oleju ( bardzo małej ilości ) , na złoty kolor . Przy smażeniu ,nie mieszać zbyt często , bo puści sok . Genialna , skropiona sosem  z frytkami i sałatką lub zapakowana, do ciepłej bułki  ..Smacznego !

 

 

 

1 thought on “” Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *