Zapiekanka ” Wilcza wieża „

Rate this post

Zapiekanka „Wilcza wieża”

Ciekawa i prosta zapiekanka , doskonała na obiad , szczególnie kiedy wiemy ,że następnego dnia nie będzie czasu na gotowanie, bo to , podły , poniedziałek i zacznie się dziać ..  Uf..nie lubię poniedziałków .., ani wtorków , czwartków..itp. Uwielbiam soboty i niedziele – niestety, tego co dobre zawsze najmniej 😉 Wracając do potrawy , to banalnie prosta zapiekanka , która, jak to z tego typu daniami bywa , najbardziej smakuje, odgrzana następnego dnia . Polecam , jeśli nie macie czasu na codzienne gotowanie, a mimo wszystko chcecie smacznie zjeść 😉

zapiekanka wilcza wieża

Składniki na średnią głęboką formę :

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki ,suszonego , mielonego ,czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże cebule
  • 1 duża puszka pomidorów krojonych ( lub 2 małe )
  • 5 niedużych, ziemniaków
  • 1 łyżka ziół prowansalskich ( gotowe, suszone, mieszanki )
  • 1 grecki jogurt
  • kawałek żółtego sera do utarcia
  • 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej
  • sól  do smaku

IMG_6366IMG_6365

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie, jak ziemniaki w cieniutkie plastry . Tak samo postępujemy z cebulą . W głębokim naczyniu do zapiekania , smarujemy dno olejem , następnie układamy warstwami ziemniaki , każdorazowo przesypując je przyprawami ( najprościej zmieszać wszystkie przyprawy i zioła ,ze sobą ) i solą .

IMG_6368IMG_6370

Na warstwie ziemniaków, układamy podsmażone mięso mielone , następnie cukinię , cebulę i na końcu wylewamy ,warstwę pomidorów z puszki . Oczywiście wszystko solimy i podsypujemy przyprawami . Wstawiamy do piekarnika ,na około 65 minut – przykrywając wierzch folią aluminiową – jeśli mamy dość płytkie naczynie , warto podłożyć folię także pod spód , gdyż często sok z warzyw kipi i brzydko się przypala . Po upływie tego czasu ,ścieramy ser, na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jogurtem greckim , następnie smarujemy nim wierzch podpieczonej zapiekanki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-20 minut już bez przykrywania , aż wierzch apetycznie się zrumieni . Najlepiej kroić jak już troszkę przestygnie , nie rozpada się wtedy . Doskonała po odgrzaniu 😉 Smacznego !

IMG_6371IMG_6372

3 thoughts on “Zapiekanka ” Wilcza wieża „”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *