Zupa gołąbkowa z kukurydzą

4.6/5 - (15 votes)

Zupa gołąbkowa z kukurydzą

Pyszną zupę gołąbkową , na pewno znacie , ale wersja z kukurydza jest zupełnie inna . Doskonała potrawa , jak zresztą każda zupa moim zdaniem 😉  Niestety jeśli chodzi o zupy jestem w rodzinie osamotnionym przypadkiem , reszta woli bardziej treściwe potrawy . To powoduje ,że nie raz gotuję zupę tylko dla siebie , ale na szczęście zupy świetnie się przechowują w słoikach w lodówce . Zawsze jakiś słoik z tym daniem jest w jej zakamarkach , a to ułatwia życie 😉 

Składniki :
  • 0,5 kg mielonego
  • 1/2 małej główki kapusty
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki surowego ryżu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól , pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż  lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , paprykę , 2 l wody ( tyle żeby składniki się uniosły , jak lubicie gęstą , dolejcie mniej , a jak rzadszą to więcej )  . Doprawiamy solą , wsypujemy ryż  i gotujemy do momentu aż kapusta zrobi się miękka . Jeśli kapusta była pocięta cieniutko dojdzie w tym samym czasie co ryż 😉 . Na koniec wsypujemy pieprz do smaku . Wykładamy na talerze dodając do każdego odsączoną z zalewy kukurydzę  . Gotowe , serwujemy na gorąco 😉  Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *