Zupa gołąbkowa z młodą kapustą

4.8 (96.67%) 6 votes

Zupa gołąbkowa z młodą kapustą

Zupy , ja je uwielbiam , moja rodzinka, ma o większości zgoła odmienne zdanie . Jak stawiam zupę na stole , to z reguły słyszę , ” to co dzisiaj na obiad , bo zupa to nie obiad  ” . Może dlatego ,że mając trzech facetów w domu ,ciężko ich nasycić zupą , chyba że jest to treściwa grochówka na golonce 😉 Czasami zjedzą , nawet oni i to ze smakiem . Rosół , oczywiście jest niedoścignionym faworytem , ale gołąbkowa też jakoś nie jest , przez nich wyklęta i nawet z przyjemnością wciągną , byle nie za często 😉  Zupa ta , smakuje jak rozwalony gołąbek 😉 A więc jest pyszna , bo ja strasznie lubię gołąbki , a że nie zawsze chce mi się je robić , to czasami robię taką zupę , prościej .. 🙂 Przepis ,podobny do tego jest już , na moim blogu , ale nie taki sam..zdecydowanie inny 😉 

Składniki :
  • 1 mała główka , młodej kapusty
  • 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki ( 0,5 kg )
  • kawałek boczku , wędzonego nie parzonego ( taki 10 cm x 10 cm )
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki , ostrej papryki mielonej
  • sól  do smaku
  • koperek do posypania





Boczek i cebulę siekamy , podsmażamy , na patelni , aż się zrumienią . Dodajemy paprykę ( oba rodzaje ,lekko przesmażamy , dosłownie chwilkę ,żeby się nie przypaliła . Zdejmujemy z gazu , zalewamy ,zawartość patelni wodą ( szklanka ) i przelewamy do garnka . Garnek do zupy taki jakiś na około 4-5 l , w zależności jak gęstą lubicie .  Dokładamy poszatkowaną cieniutko kapustę , przekładając ją , surowym mięsem mielonym , rozdzielanym palcami  i marchewką dowolnie pokrojoną lub startą , lekko solimy , każdą warstwę . Zamykamy pokrywką i dusimy na małym ogniu . W momencie , kiedy kapusta „opadnie”, czyli zmięknie , dodajemy pomidory z obu puszek i wlewamy 2 -2,5 l wody ( jak ma być gęściejsza to mniej , jak rzadsza , to więcej ) .Mieszamy . Gotujemy około 30 minut , po czym wsypujemy ryż i gotujemy aż ryż zmięknie . Doprawiamy solą do smaku , jeśli zachodzi potrzeba , sypiemy koperek i gotowe , można podawać .

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *