Zupa koperkowa

Rate this post

Zupa koperkowa

Koperkowa zupa jest bardzo prostym przepisem , szczególnie przydatnym jeśli mamy działkę lub mieszkamy na wsi i przesadziliśmy z zasiewem kopru . Jak w moim przypadku 😉 Smakuje doskonale , a osoby lubiące szczawiową i inne takowe wynalazki będą zachwycone . Nie jest kwaśna ale też nie pozbawiona smaku , szczególnie dobrze wypada podana z gotowanym jajkiem lub kleksem tłoczonych ziemniaków z prażoną cebulką . Polecam , lekkie i fajne danie . 

zupa koperkowa

Składniki :

  • duży pęczek świeżego kopru ( jak chcecie robić ze sklepowych pęczków to weźcie około 8 szt bo są chude )
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 ziemniaki , ale nie młode bo mają nam zagęścić zupę
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól , pieprz do smaku 
  • 1 łyżka masła
  • 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe

IMG_7435

W garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie posiekany koper i wyciśnięty praską czosnek , blanszujemy krótko , aż zmniejszy objętość . Dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki , zalewamy około 3 l wody , wrzucamy kostki bulionowe  i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu , aż ziemniaki zaczną się rozpadać . Blendujemy całość do momentu , aż nie będzie ziemniaczanych grudek . Doprawiamy solą , pieprzem , sokiem z cytryny i śmietaną . Gotowe , teraz tylko jaja lub tłuczone ziemniaki z cebulką i można podawać . Smacznego 😉

IMG_7436

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *