Zupa z brukwi i dyni ze świeżym majerankiem
Zupa z brukwi w pewnych rejonach polski , jak np na Kaszubach ,jest uważana za wielki przysmak . Gotowana na gęsinie lub rosole z kaczki smakuje wyśmienicie . W naszym domu tylko ja jestem wielkim amatorem zup , ale jest to jedna z tych po które sięgam, kiedy nadejdzie jesień lub zima . Pyszna sycąca o specyficznym aromacie i smaku . Dodatek dyni nie jest tradycyjny , to raczej modyfikacja , która sprawia że zupa nabiera bardziej łagodnego charakteru . Kiedyś z braku marchewki sięgnęłam własnie po dynię i tak już zostało 😉 Doprawiona świeżo otartym majerankiem jest po prostu epicka 😉
Składniki :
- 2 kacze korpusy ( całej kaczuchy szkoda 😉 )
- 1 średniej wielkości brukiew (użyłam nowej odmiany „Purpur top”ale lepsza jest tradycyjna żółta 😉 )
- 1/2 małej dyni
- 4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki passaty pomidorowej ( lub własnego przecieru ze świeżych pomidorów )
- sól , pieprz do smaku
- 3 łyżki słodkiej , gęstej śmietany
- 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku
- mały pęczek, świeżego majeranku do doprawienia i dekoracji
Korpusy kacze dzielimy na części , zalewamy wodą , solimy i gotujemy na wolnym ogniu . Po upływie godzinki , odcedzamy wywar od kości . Kości można obrać z mięsa , które na końcu wróci do zupy 😉 .Do tak uzyskanego wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę , brukiew , cebulę i dynię . Gotujemy przez około 30 minut , po czym dokładamy również drobniutko pokrojone ziemniaki , wyciśnięty praską czosnek , passatę pomidorową sól do smaku i suszony majeranek . Gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy pieprzem . Zupę z brukwi , serwujemy na gorąco, obficie posypaną świeżym majerankiem . Smacznego !