” Cygańska ” surówka z kapusty pekińskiej
Czemuż to cygańska , otóż dlatego ze wygląda bogato ,a jest bardzo prosta 😉 Cygańska surówka z kapusty pekińskiej , jest świetną przystawką do obiadu . Jak to zazwyczaj , każda surówka, jest też niezwykle prosta w wykonaniu . Przygotowanie zabiera tylko kilka minut i nie jest uciążliwe . Taka surówka doskonale sprawdzi się też jako wkładka do hot dogów lub hamburgerów , a także jako lekka kolacja . Polecam ,szczególnie teraz ,kiedy zima powoli nas dopada i coraz mniej słońca na dworze , a co za tym idzie , coraz mniej witamin …. i dobrego nastroju 😉 Kolorowa surówka na poprawę samopoczucia , iście carska uczta zimą 😉
Składniki :
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 papryka czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy
- kawałek pora , biała część około 10 cm
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól , pieprz do smaku
- 1/2 pęczka ,natki pietruszki
Kapustę pekińską szatkujemy drobniutko . Dodajemy do niej odsączoną z zalewy kukurydzę , pokrojoną drobno paprykę , pora , wyciśnięty praską czosnek , sól , cukier i sok z cytryny . Całość wyrabiamy ręką lekko dociskając , żeby kapusta nieco zmiękła . Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku , wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i grecki jogurt . Mieszamy łyżką do połączenia składników . Serwujemy od razu w dowolny sposób . Polecam do obiadu lub do hot-dogów w porze kolacji 😉 Smacznego !