Wiejski bigos z kiszonej kapusty – wersja 2 z suszoną śliwką i grzybkiem
Jest to najbardziej przeze mnie lubiana odmiana bigosu . Nie jest tak kwaśny jakby można się było spodziewać , gdyż dodaję sporo cukru , który fajnie równoważy i łagodzi smak ,a przy tym ginie w kwasowości kapusty , dzięki czemu bigos nie jest słodki . Tajemny dodatek w postaci suszonej śliwki i grzybków , wzbogaca aromat i nadaje nie powtarzalny smak .
2 kg kiszonej kapusty 250 dg suszonych śliwek 1/2 szklanki cukru 2 małe koncentraty pomidorowe garść suszonych grzybów 0,5 kg wędzonej kiełbasy 0,5 kg łopatki wieprzowej, sól , pieprz do smaku, ziele angielskie ( 5 szt ), liść laurowy 3szt
Kapustę kroimy w małe kawałki – nie płukamy , tylko odciskamy nadmiar soku . Kiełbasę kroimy na kawałki ,podsmażamy i wrzucamy do garnka , dodając kapustę , 0,5 l wody , ziele angielskie, listek laurowy, cukier i suszone grzyby . Dusimy pod przykryciem pół godziny , często mieszając . Po tym czasie dokładamy koncentrat pomidorowy , śliwki oraz pokrojoną w średniej wielkości, kawałki, łopatkę wieprzową, pieprz, ewentualnie sól gdyby zaszła potrzeba ( lepiej spróbować, co by ust w księżyc, nie wygięło ,przypadkiem 😉 ) . Dusimy , często mieszając i uważając, żeby się zbyt mocno nie przypalił ( troszkę może , wtedy nabierze lepszego smaku ) około 1 godziny . Po tym czasie wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia , drugiego dnia bigos ponownie zagotowujemy -możemy włożyć go na gorąco do słoików wtedy postoi w lodówce nawet 2 miesiące lub spożyć na bieżąco. Polecam odgrzewanie na patelni , smażenie jeszcze podbija smak .. 😉
Zrobiłaś mój ulubiony bigos, ja czasami daję zamiast śliwki żurawinę, pyszny miałaś obiad 🙂
No to mamy podobny gust 😉