Kalafior w chrupiącym cieście
Kalafior jest pysznym warzywem , a już wyjątkowo smakowity w chrupiącym cieście . Jest to szybka potrawa , całkowicie wegetariańska , ale mięsnej części społeczność też przypadnie do gustu . Pyszna przekąska lub danie , jak kto woli . Ciasto jest chrupiące i aromatyczne od przypraw . Zachęcam do prób 😉 Dzisiaj znowu wstęp bez weny… cóż zima nie poprawia nastroju..
Składniki :
ciasto
- 1 szklanka piwa
- mąka pszenna
- sól do smaku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka chilli lub mniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo :
- kalafior
- ocet jabłkowy
- sól do smaku
To ciasto robię zawsze na oko , czyli wlewam do miski piwo i dodaję do niego tyle mąki , żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe . Na koniec wsypuję curry , chilli , czosnek , cukier , proszek do pieczenia i sól do smaku . Mieszam i odstawiam na 10 -15 minut . W tym czasie można podzielić kalafiora na różyczki , które wrzucamy do wrzącej wody z octem i solą . Gotujemy , kalafior ma być lekko al dente . Ugotowanego kalafiora harujemy zimną wodą ( dokładnie jak makaron ) . Wystudzone różyczki zanurzamy w cieście i smażymy na gorącym głębokim oleju do momentu aż pięknie się zrumienią . Serwujemy na gorąco , genialne z serowym dipem , no czosnkowy też byłby ok 😉 Smacznego !