Kurczak z grzybami i warzywa – Wok
Kurczak z grzybami z woka i warzywa , to dobry i szybki obiad. Jeden z niewielu posiłków w których mój młodszy syn uznaje warzywa za część jadalną , a nie za zbędną dekorację . Pyszna , szybka potrawa , która zachęca do jedzenia już samym, swoim ,kolorowym wyglądem 😉 Tym razem zrobiłam oddzielnie kurczaka z grzybami i warzywa z woka .Ciemny sos sojowy i grzybowy barwią wszystko na czarno , co nie wygląda korzystnie na talerzu 😉 . Danie wspaniale smakuje uzupełnione smażonym ryżem i pierożkami gyoza . Polecam , szczególnie że jest to szybka i wspaniała kuchnia 😉
Składniki na 3 osoby:
kurczak z grzybami :
- 2 duże , pojedyńcze piersi z kurczaka lub 3 małe
- mała garść suszonych grzybów Mun ( około 30 g )
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego na drobnej tarce świeżego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 1 papryczka chilli , żółta ( jeśli nie lubicie ostrości , można pominąć )
- sól do smaku
warzywa :
- 1 cebula
- 1 czerwona ,papryka cienkościenna , spiczasta
- garść kolorowej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
- 1 mała marchewka
- 1 kapusta Pak Choi
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winogronowego
- 1 czubata, łyżeczka brązowego , cukru trzcinowego
- 2 łyżki ,sosu sojowego jasnego
- sól , chilli mielone do smaku
dodatkowo :
- olej do smażenia
Grzyby wkładamy do miski , zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do czasu , aż zmiękną . Następnie kroimy w paski . Kurczaka także kroimy na kawałki , niezbyt duże . Szalotki siekamy , czosnek wyciskamy praską . Do kurczaka dodajemy olej sezamowy , sos sojowy ciemny i grzybowy , miód , starty imbir , czosnek i sól do smaku . Mieszamy , odstawiamy na godzinę . Po tym czasie w rozgrzanym mocno woku , podsmażamy krótko szalotki , wrzucamy kurczaka i odsączone pokrojone grzyby . Cały czas mieszając smażymy na bardzo dużym ogniu do czasu , aż kurczak będzie gotowy . Około 10 minut . Czas na warzywa .
Wszystkie warzywa z listy kroimy w słupki lub paski . Smażymy krótko na mocno rozgrzanym woku z dodatkiem imbiru , czosnku wyciśniętego praską , sosu sojowego, octem ,kolendrą , cukrem , chilli i solą do smaku . Zdejmujemy z woka jak będą jeszcze al dente czyli lekko chrupiące . Na talerz wykładamy kurczaka z grzybami , posypujemy go cienko pokrojonym chilli . Obok wykładamy warzywa . Serwujemy na gorąco ze smażonym ryżem lub pierożkami gyoza , a najlepiej z oboma dodatkami 😉 Można też podać ,według własnego gustu . Smacznego !