Chłopski garnek
Chłopski garnek to potrawa jednogarnkowa , rozgrzewa , syci , doskonała na obiad lub kolację po dniu na stoku . Typowo zimowe danie , które najlepiej smakuje odgrzewane . Uwielbiam takie potrawy , co prawda nie są lekkie ale bardzo krzepią po kilku godzinach spędzonych na mrozie , dodając energii 😉 Proste , tanie danie które nigdy nie zawodzi , do tego pajda świeżego swojskiego chleba i nie jest źle 😉
Składniki :
- 4 kiełbasy śląskie
- 2 szklanki, mieszanej , kolorowej fasoli ( białej , czerwonej , różowej )
- 2 – 3 marchewki
- 1/2 selera korzeniowego , małego
- 2 czerwone papryki grubościenne
- 8-9 pieczarek
- 3 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego , gęstego
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki ( można pominąć lub dać mniej )
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka cukru lub miodu
- sól do smaku
Fasolę najlepiej zalać letnią wodą i zostawić na noc , łatwiej się ugotuje .Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni do czasu aż będzie zrumieniona . Przekładamy do garnka . Pieczarki , czosnek , świeżą paprykę i cebulę, także kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Całą zawartość patelni przekładamy do kiełbasy , a samą patelnię flambirujemy wodą , żeby zebrać cały smak . Czyli wlewamy wodę , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka . Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchew i selera . Ponownie używamy patelni przesmażając na niej , na odrobinie tłuszczu mieloną paprykę , dosłownie minutkę , ciągle mieszając .
Do papryki dokładamy koncentrat pomidorowy i ponownie przesmażamy minutkę . Całą zawartość przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami , a patelnię powtórnie flambirujemy i przelewamy do garnka . Dodajemy fasolę i dolewamy tyle wody ,żeby składniki zostały przykryte .Doprawiamy cukrem , solą i gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu około 3 godzin . Co jakiś czas warto zamieszać . Danie jest gotowe jak sos samoczynnie lekko się zagęści , a fasola jest miękka . Danie najlepiej smakuje na drugi dzień , po odgrzaniu 😉 Smacznego !