Kacze udka confit z sosem pomarańczowym
Kacze udka confit to wyborna klasyka kuchni francuskiej . Ideał sztuki kulinarnej . Tak przyrządzona kaczka , pozostaje soczysta , mięciutka ,a do tego mimo iż gotuje się w tłuszczu , wcale tłusta nie jest . Metoda confitowania mięsa to stara tradycja , można w ten sposób przyrządzać wiele gatunków ze znakomitym efektem . Sos pomarańczowy to równie genialny element dania , podkreśla smak mięsa , cytrusowe nuty nadają daniu lekkości . To już nie tłusty ptak , to lekka aromatyczna poezja mięsna 😉 No dobra , a tak poważnie , po naszemu ” palce lizać i tyle ” 😉 Dodatkowo brzmi to wszystko i wygląda jak z najlepszej restauracji , jakby było pracochłonne i skomplikowane ale na szczęście takie nie jest . Prosty i przystępny sposób na zachwyt biesiadników . Polecam 😉
Składniki na 5 osób :
- 5 kaczych udek ( najlepiej dużych )
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 0,5 l kaczego smalcu
sos pomarańczowy :
- 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % bez cukru
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- sól do smaku
- dodatkowo :
- 1 pomarańcza do dekoracji
Kacze udka oczyszczamy z wszelkich piórek ,pałek i innych nieproszonych gości Osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy , pieprzymy ( 😉 Bez skojarzeń proszę 😉 Choć kojarzy się lepiej niż opieprzamy lub dopieprzamy 🙂 ) . W niewielkim garnku rozgrzewamy kaczy smalec , jak będzie gorący , ale jeszcze nie wrzący , wkładamy powoli kacze udka . Muszą być całkowicie zanurzone w tłuszczu . Kwestia doboru garnka ,żeby zbyt dużo tłuszczu nie tracić 😉 Dodajemy gałązki rozmarynu , obrane ząbki czosnku , przykrywamy pokrywką , ale niezbyt szczelnie i smażymy na bardzo małym ogniu . Smalec nie może wściekle bulgotać tylko lekko pyrkać , udka mają się smażyć w niskiej temperaturze, powoli to cała tajemnica 😉 .
Confitujemy do czasu , aż mięso po nakłuciu widelcem będzie odchodzić od kości . Trwa to różnie w zależności od wielkości udek , wieku użytej kaczki itp. , od godziny do nawet dwóch . Czas na sos pomarańczowy . W rondelku rozpuszczamy cukier i lekko karmelizujemy , ma być złocisty . Powoli dolewamy do niego sok pomarańczowy , cały czas mieszając . Nie stresujcie się jeśli cukier się chwilowo zetnie z powodu różnicy temperatury , za chwilę ponownie się rozpuści w ciepłym soku . Jak już połączymy sok z karmelem , dodajemy masło , szczyptę soli i redukujemy na średnim ogniu , aż sos zacznie się samoczynnie zagęszczać . Confitowane udka układamy na talerzu , obficie polewamy sosem , przystrajamy plastrem pomarańczy i serwujemy na gorąco . Doskonałe w towarzystwie czerwonej kapusty i zielonego groszku 😉 Smacznego !