Zupa rybna z klopsikami
Zupa rybna , nie gości u nas zbyt często . Powodem jest pewnie to iż chłopcy niechętnie jadają zupy 😉 Ta zupa została jednak przyjęta entuzjastycznie i nawet doczekała się powtórki . Co uważam za spory sukces 😉 Zupa rybna z klopsikami jest pyszna , można ją zrobić z dowolnej ryby . Ja użyłam karpia , gdyż miałam jeszcze jednego małego w zamrażarce , ale z powodzeniem można użyć dorsza , mintaja czy jakiejkolwiek innej ryby. Ważne żeby była to cała ryba , gdyż będziemy potrzebować także resztek po filetowaniu ,żeby zrobić esencjonalny wywar . Polecam , pyszna i sycąca , a do tego zdrowa co rzadko bywa w zupach 😉
Składniki :
pulpety :
- 2 filety z karpia , bez ości i skóry , około 0,5 kg ( lub innej ryby )
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szalotka
- sól , biały pieprz do smaku
dodatkowo :
- resztki po filetowaniu ryby ( kręgosłup , łby ale bez skrzeli i oczu ) lub kilka płotek
- 1 średniej wielkości por
- korzeń pietruszki
- 1/2 fenkułu , średniej bulwy
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 50 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki
- 3 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
- 1 płaska , łyżka cukru
- sól , pieprz do smaku
- mały pęczek koperku
Filety rybne mielimy maszynką o grubych oczkach , dwukrotnie razem z szalotką . Jeśli użyliście mrożonych filetów , przed zmieleniem należy je odcisnąć na papierowym ręczniku , żeby pozbyć się nadmiaru wody , inaczej klopsiki mogą się rozpadać . Do masy mięsnej wbijamy jajko , dodajemy kasze mannę , sól , gałkę i pieprz do smaku . Wyrabiacie na gładką masę i odstawiacie na 30 minut do lodówki żeby masa zrobiła się zwarta . Formujemy małe klopsiki i ponownie umieszczamy w lodówce . Jeśli użyliście całej ryby , to po jej filetowaniu , kręgosłup i łeb bez skrzeli i oczu zalewamy około 2 l wody . Jeśli używacie płotek lub śledzi jako bazy to je także traktujecie 2 l wody 😉 Do garnka z resztkami ryby lub rybami , dodajecie obraną i opieczoną nad palnikiem cebulę , korzeń pietruszki , także opieczony .
Następnie 1 kulkę gałki muszkatołowej, 2 rozgniecione ząbki czosnku , liście laurowe i ziele angielskie . Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut od zagotowania . Po tym czasie odcedzamy wywar przez sitko . Do czystego wywaru dodajemy posiekanego drobno pora, fenkuł , pokrojoną marchew i ziemniaki . Doprawiamy solą do smaku . Doprowadzamy do wrzenia . Delikatnie na wrzątek wpuszczamy klopsiki , zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy do momentu , aż ziemniaki zrobią się miękkie . Zaprawiamy śmietaną , octem , cukrem i pieprzem do smaku . Wyłączamy gaz i wsypujemy siekany koperek . Gotowe , serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !