„Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym

5/5 - (7 votes)

„Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym

„Country chicken” to pyszne danie , może nie wygląda elegancko ale jest nieziemskie. Poza walorami smakowymi , jest też proste w wykonaniu i zawiera przystępne cenowo składniki 😉 . Cóż ekonomia , brak czasu i praktyczność rządzą naszym życiem na co dzień i nie ma co zaprzeczać … No chyba że jest się Rockefellerem.. 😉 To nie ja więc , jak większość więźniów rzeczywistości staram się gotować pysznie , tanio , praktycznie czasowo 😉 Polecam danie zaakceptowane przez ostrych krytyków domowych , czyli dzieciory 😉  Nikt i nic , nawet brzytwa i skalpel chirurga  ,nie jest tak ostry jak oni w ocenach moich potraw , więc możecie być spokojni , jest pyszne .. 😉

Składniki  na 3 osoby :

  • 3 udka kurczaka z kością i skórą ( optymalnie swojskiego , wiejskiego 😉 )
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanki śmietany słodkiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól ,pieprz do smaku
  • dodatkowo :
  • smalec kurzy ( lub inny tłuszcz , jeśli nie hodujecie kur i nim nie dysponujecie 😉 )
  • maką rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu

Udka , solimy , obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się porządnie przypieką . Przekładamy do brytfanki . Cebulę również rumienimy i dokładamy do kurczaka . Podlewamy dwoma  szklankami wody . Dodajemy pokrojone łodygi selera , krojoną zieloną paprykę , mielona paprykę ,czosnek wyciśnięty praską ,pomidory z puszki , cukier , sól i pieprz do smaku . Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do czasu aż udka będą gotowe , czyli miękkie .



Wyjmujemy mięso z sosu . Sos przelewamy przez sitko . Warzywa przecieramy na sicie i dodajemy z powrotem do brytfanki , oczywiście mięso także ponownie wkładamy do sosu . Doprowadzamy do wrzenia , dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Gotowe 😉 Serwujemy na gorąco z makaronem , ryżem lub kluskami czy kopytkami 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *