Drapane , pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki zawsze mają swoich zwolenników . Drapane ziemniaki , podpatrzyłam gdzieś na YouTube . Wykorzystałam trik z widelcem i własne przyprawy 😉 Poszło jak woda … Chwyciły od razu i już są na stałe w naszym menu . Pasują do wszystkiego i są pyszne z każdą przyprawą , którą lubicie 😉 Proste i pyszne , może nieco trzeba się na drapać , ale zawsze można to zlecić dzieciakom , mają zabawę , a my robotę z głowy .. Chociaż z moimi nastolatkami to już nie przechodzi .. uf , a szkoda .
Składniki na 3-4 osoby :
- 6 średnich ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka , mielonego pieprzu
- sól do smaku
- olej do wysmarowania blaszki
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm . Nie musicie ćwiczyć z miarką , trochę grubsze też będą smaczne 😉 Wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy na pół twardo . Czyli tak długo ,żeby zaczynały być miękkie ale jeszcze nie zupełnie gotowe , takie ciut twarde . Najlepiej kontrolnie , nakłuwać podczas gotowania widelcem , gdyż każda odmiana ziemniaka będzie się inaczej gotować 😉 Jak już będą gotowe , zlewamy gorącą wodę i zalewamy ziemniaki zimną , płukamy nią tak długo , aż wystygną . Teraz każdy plaster drapiemy widelcem ( tak jak na zdjęciu ) robiąc bruzdy z obu stron .
Uważnie , żeby nie przeorać ich na wylot 😉 Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej grubą folią aluminiowa i wysmarowanej olejem . Masło roztapiamy , dodajemy do niego cukier , czosnek , pieprz i mieszamy . Tak przygotowanym masłem , pędzelkiem , smarujemy każdy plaster ziemniaka . Na koniec solimy do smaku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy do momentu aż ziemniaki zrobią się złociste z wierzchu . Gotowe . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !