Chrupiący dorsz z płatkami papryki
Smażona ryba , to najbezpieczniejszy sposób na piątkowy obiad . Propozycja chrupiącego dorsza z płatkami papryki jest naprawdę obiecująca i warto się na nią skusić . Taka ryba ma tylko dwie wady , pierwsza taka ,że szybko znika 😉 Druga taka, że niestety płatki papryki , które wystają z panierki lubią się zrobić czarne co nie wygląda zbyt ładnie . Na szczęście smak jest wyborny . Polecam , szybkie , wegetariańskie i smaczne danie 😉
Składniki na 4 osoby :
- 4 filety z dorsza , bez skóry ( może też być inna ryba 😉 )
- 1,5 łyżeczki ostrych lub łagodnych , suszonych płatków papryki ( my lubimy ostre , ale łagodne też są smaczne 🙂 )
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- sól selerowa i pieprz cytrynowy do smaku
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka mocno pogniecionych, kukurydzianych , płatków śniadaniowych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Filety płukamy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem . W miseczce mieszamy płatki papryki , gałkę , i czosnek . Tą mieszanka posypujemy filety , doprawiamy do smaku solą selerową i pieprzem cytrynowym . Obtaczamy w mące , następnie w roztrzepanych widelcem jajkach i na końcu w mieszance bułki tartej i pogniecionych płatków śniadaniowych . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Po usmażeniu , warto chwilę odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiar oleju . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Zawsze sprawdza się w tym temacie surówka z kapusty 😉 Smacznego !