Chrupiący dorsz z płatkami papryki

Rate this post

Chrupiący dorsz z płatkami papryki

Smażona ryba , to najbezpieczniejszy sposób na piątkowy obiad . Propozycja chrupiącego dorsza z płatkami papryki jest naprawdę obiecująca i warto się na nią skusić . Taka ryba ma tylko dwie wady , pierwsza taka ,że szybko znika 😉 Druga taka, że niestety płatki papryki , które wystają z panierki lubią się zrobić czarne co nie wygląda zbyt ładnie . Na szczęście smak jest wyborny . Polecam , szybkie , wegetariańskie i smaczne danie 😉 

Składniki  na 4 osoby :

  • 4 filety z dorsza , bez skóry  ( może też być inna ryba 😉 )
  • 1,5 łyżeczki ostrych lub łagodnych , suszonych płatków papryki ( my lubimy ostre , ale łagodne też są smaczne 🙂 )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól selerowa  i pieprz cytrynowy do smaku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka mocno pogniecionych, kukurydzianych , płatków śniadaniowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia




Filety płukamy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem .  W miseczce mieszamy płatki papryki , gałkę , i czosnek . Tą mieszanka posypujemy filety , doprawiamy do smaku solą selerową i pieprzem cytrynowym . Obtaczamy w mące , następnie w roztrzepanych widelcem jajkach i na końcu w mieszance bułki tartej i pogniecionych płatków śniadaniowych . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Po usmażeniu , warto chwilę odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiar oleju . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Zawsze sprawdza się w tym temacie surówka z kapusty 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *