Kurczak po cygańsku
Kurczak po cygańsku to fajny jednogarnkowiec , w sam raz na pogodną niedzielę 😉 Przygotowanie go trwa krótko , później radzi już sobie sam , pyrkając na wolnym ogniu pod przykryciem . Polecam szczególnie , że mamy już wiosnę i aktualnie szkoda tracić czas w kuchni . Można wolne chwile spędzić na świeżym powietrzu , przygotowując ogród do lata 😉 Ach uwielbiam tą porę roku , wszystko się budzi i zaczyna wyglądać zielono i czysto … 😉
Składniki :
- 1 mały kurczak około 1 kg lub części kurczaka ( np. udka , skrzydełka )
- 1 papryka zielona , grubościenna
- 1 papryka żółta , grubościenna
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki
- sól , ostra mielona papryka do smaku
- 1 łyżka smalcu do smażenia
- 1/2 szklanki mąki do obtoczenia kurczaka
Kurczaka podzielić na kawałki dowolnej wielkości . Każdy kawałek solimy i doprawiamy ostrą papryką do smaku . Tak jak lubicie 😉 Następnie wszystkie części mięsa, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na smalcu . Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i obie papryki , dodając jednocześnie wyciśnięty praską czosnek, miód i mieloną słodką paprykę . Wszystko smażymy krótko na patelni , ciągle mieszając . Jak już warzywa delikatnie zmiękną i się podsmażą przekładamy do brytfanki lub garnka o wyższych brzegach i nie przywierającym dnie .
Wlewamy pomidory z puszki doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku , a na wierzchu układamy obsmażone kawałki mięsa , skórą do góry . Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu nie mieszając , żeby nie utopić kurczaka , do momentu , aż mięso będzie gotowe . Warzywa razem z pomidorami z puszki, puszczają wystarczającą ilość soku ,żeby wytworzył się pyszne dość gęsty sos . Warunek jest taki ,że danie musi się dusić naprawdę powoli , inaczej sos szybko odparuje i będzie trzeba dolać wody . Danie serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , choćby ze świeżym pieczywem 😉 Smacznego !