Smażone matiasy z sosem jogurtowym, kuchnia skandynawska
Matiasy kojarzą się nam Polakom bardziej z sałatką , kanapką czy zakąską , niż z obiadem i to smażonym . Niespodzianka , kuchnia skandynawska często wykorzystuje ryby solone lub suszone w swoich recepturach . Co prawda prawdziwych matiasów u nas nie doświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę 😉 Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki , gdyż ta potrawa jest bardzo śledziowa 😉 Mój starszy syn pokochał tą wersję ryby , młodszy uciekł jak przed pająkiem 😉 Ogólnie bardzo dobra , całkiem inna niż nasze europejskie smaki . Polecam !
Składniki na 2 osoby :
- 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju )
- 2 szklanki mleka
- pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
sos jogurtowy :
- 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 małego pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól do smaku
Cebulę czerwoną i koperek , drobniutko siekamy , dodajemy do jogurtu razem z wyciśniętym praską czosnkiem , pieprzem cytrynowym , cukrem i solą do smaku . Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki . Matiasy wyjmujemy z zalewy i płuczemy pod bieżącą , zimną wodą . Następnie wkładamy do plastikowego pojemnika i zalewamy mlekiem , tak żeby były całkowicie zanurzone . Jeśli macie duży pojemnik , oczywiście można bez problemu zwiększyć ilość mleka 😉 Odstawiamy do lodówki na noc .
Następnego dnia , wyjmujemy je z mleka , dokładnie płuczemy , ponownie pod bieżącą zimną wodą . Następnie doprawiamy pieprzem . Nie solimy są wystarczająco słone . Obtaczamy w roztrzepanych jajkach , a potem w mieszance mąki i bułki tartej . Postępujemy dokładnie tak jak ze schabowym 😉 Smażymy na dość głębokim, dobrze rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , natychmiast z patelni , podając do nich , schłodzony sos jogurtowy 😉 Smacznego !
zamiast sosu jogurtowego proponuję aioli. A z kuchni szwedzkiej polecam zupę rybną ze Sztokholmu.