Młoda kapusta po wiejsku
Pyszna, młoda kapusta po wiejsku , po prostu nie można się oprzeć . Doskonała przystawka lub nawet danie główne jeśli dodać np . świeże, pieczywo pełnoziarniste lub czosnkowe grzanki . Genialny wynalazek , który zawiera samie boskie składniki , czyli boczek no i młodą kapustę 😉 Reszta to już tylko tło i dodatki … Uwielbiam młodą kapustę , jak zresztą cała nasza rodzinka . Chociaż w przeciwieństwie do reszty domowników ja mogłabym żyć na niej przez okrągły rok , dzień w dzień 😉 Polecam , pyszny , prosty i szybki w wykonaniu przepis .
Składniki :
- 1 mała główka młodej kapusty
- około 20 – 30 dg wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego 😉
- 2 małe cebule
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżka cukru lub miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól , pieprz do smaku
- mały pęczek koperku
Kapustę szatkujemy drobno . Cebulę kroimy w małą kostkę , tak jak boczek . Na rozgrzanej patelni rumienimy boczek z cebulą . Jeśli boczek i patelnia są dobrej jakości , nie potrzeba dodatkowego tłuszczu 😉
Jak się przyrumienią , dodajemy kapustę , cukier , sól do smaku i smażymy dość często mieszając , aż kapusta zmięknie . Na koniec wlewamy ocet jabłkowy i doprawiamy pieprzem oraz posiekanym koperkiem . Smażymy jeszcze minutkę i wykładamy na talerze 😉 Smacznego !