Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Każdy kto kocha młodą kapustę i żeberka zrozumie to połączenie bez zbędnych słów 😉 To po prostu duet idealny , a podany w formie zupy jest też lekki . Wiadomo że żeberka do najbardziej dietetycznych nie należą , ale zupy na nich są wprost wyborne . Polecam tą potrawę , ja jestem wybitnie zupożerna i jest to jedna z moich ulubionych zup sezonowych . Nie może być wiosny bez zupy z młodej kapusty i to koniecznie na żeberkach 😉 Tak więc jest !
składniki :
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg wieprzowych żeberek , raczej chudych
- sól , pieprz do smaku
Zupa bardzo prosta w składzie i wykonaniu , tak więc szatkujemy drobno kapustę , siekamy cebulę . Marchewkę także obieramy i kroimy w dowolne kawałki . Żeberka zalewamy 2,5 l wody, solimy do smaku i gotujemy , jak zaczną robić się miękkie , wsypujemy kapustę , cebulę , marchewkę , wyciśnięty praską czosnek . Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną . Na koniec doprawiamy pieprzem i gotowe . Właśnie takie proste danie smakuje najlepiej , jedzone wiosennym popołudniem na tarasie….;) Smacznego !