Szparagi w owijce pieczarkowo bekonowej
Szparagi najlepiej smakują w sezonie , ten się jednak już powoli kończy więc trzeba korzystać puki się da 😉 Prosty przepis na smakowitą przystawkę ze szparagów owijanych bekonem , który najpierw smarujemy pastą pieczarkową . Doskonała ciepła przekąska lub przystawka . Polecam to danie każdemu , jest proste w przygotowaniu , efektowne , a nade wszystko smaczne 😉 Oczywiście najlepiej serwować je z sosem holenderski , wtedy taki zestaw jest po prostu genialny 😉
składniki na 3 osoby :
- 9 zielonych szparagów , równej grubości
- 9 plastrów cieniutko pokrojonego boczku wędzonego na zimno
- 5-6 pieczarek
- 2 szalotki
- sól , pieprz do smaku
- masło do smażenia pieczarek
Pieczarki kroimy i smażymy na maśle , razem z pokrojoną cebulą . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jak już będą gotowe , czyli złociste i pachnące 😉 Studzimy i blendujemy na gładką pastę . Szparagi gotujemy al’ dente . Każdy plaster boczku smarujemy pastą pieczarkową , cienko , żeby nie wyłaziła bokami . Po czym owijamy szparagi bekonem , jeden plaster na jednego szparaga . Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej szparagi w owijce , nie trzeba żadnego tłuszczu , chodzi o to ,żeby wytopił się ten z bekonu . Smażymy , dość często turlając je po patelni ,żeby bekon równomiernie się przysmażył . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z sosem holenderski 😉 Smacznego !