Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym
Pyszna sałatka , a w zasadzie po prostu ziemniaczki w genialnym sosie jogurtowo ziołowym z ekstra dawką czosnku . Nie ma nic lepszego na weekendowy posiłek niż schłodzone młode ziemniaki 😉 U nas w domu wszyscy je uwielbiają , im dłużej stoją w lodówce tym lepiej smakują . Oczywiście dawka czosnku, też musi być konkretna , taka ,żeby jednym chuchnięciem zwalić z nóg każdego kto stoi w zasięgu wzroku … Wampiry nie mają szans , bynajmniej nie tego lata bo ta potrawa rządzi na naszym stole 😉 Polecam , zdrowe , szybkie , tanie i genialnie smaczne .
składniki :
- 1,5 kg młodych malutkich ziemniaków
sos :
- 1 kubek , gęstego , jogurtu greckiego ( 400 ml )
- 1/2 dość dużej główki czosnku
- 3 cebule siedmiolatki ze szczypiorem ( mały pęczek )
- 1 pęczek koperku
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- malutki pęczek świeżego majeranku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- sól do smaku
Ziemniaki gotujemy w łupinkach do miękkości . Zostawiamy do ostygnięcia , a następnie obieramy , delikatnie ściągając skórkę , która sama schodzi z młodych ziemniaków . Każdego ziemniaczka przekrawamy na pół jeśli są malutkie . Jeśli większe , to na więcej kawałków . Solimy do smaku , dodajemy pieprz . Siekamy wszystkie zioła i natki , wsypujemy do ziemniaków .
Jogurt mieszamy z cytryną , cukrem ( lub miodem ) i wlewamy do ziemniaków . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Wstawiamy do lodówki , najlepiej na noc ale wystarczą dwie godziny . Serwujemy schłodzone z dowolnymi dodatkami , świetne do mięs z grilla lub pieczonego kurczaka . Z rybą także robią świetny obiad 😉 Smacznego !