Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem
Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem , to fajny przepis na piątkowy obiad dla tych co przestrzegają postu . Lub po prostu odmiana od dań mięsnych i ukłon w stronę kuchni wegetariańskiej 😉 Łatwy , przepis na pyszną rybę , nadają się do niego wszystkie rodzaje filetów 😉 Jak to stwierdził mój starszy syn , w tym daniu można przemycić wszystko , nawet ohydny zdrowy szpinak smakuje dobrze 😉 I kto by pomyślał .. szpinak smakuje … 😉 Dzieciakom , cóż cuda czasem się zdarzają , nawet w domowej kuchni 😉
składniki na 2 osoby :
- 2 filety rybne , bez kości i skóry ( panga,mintaj ,dorsz ,cokolwiek uda Wam się złowić w sklepie 😉 Mrożone , trzeba wcześniej rozmrozić )
- sok z cytryny
- 4 ziemniaki
- granulowany czosnek
- mielona gałka muszkatołowa
- sól , pieprz
- masło
farsz szpinakowy :
- 1/2 paczki mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 duża , łyżka masła
mleko
- sól , pieprz do smaku
dodatkowo :
- ser tatry żółty , Edam ,Gouda itp 😉
Filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny , solimy , odstawiamy . W rondelku rozgrzewamy masło , na gorące wrzucamy zamrożony szpinak i wyciśnięty praską czosnek , cukier , gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku . Podgrzewamy do czasu , aż szpinak się roztopi i poddusi . Następnie wsypujemy mąkę , mieszamy dalej podgrzewając , do czasu aż się wszystko połączy . Następnie powoli wlewamy mleko , mieszając i podgrzewając do momentu , aż wszystko zgęstnieje . Ziemniaki kroimy na cieniutkie talarki , najlepiej mandoliną do warzyw .
Układamy na blaszce do pieczenia tak ,żeby zachodziły jeden na drugi ( jak na zdjęciu 😉 ) . Posypujemy pieprzem , czosnkiem , gałką i solą do smaku . Obkładamy kawałkami masła . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem , do czasu, aż się mocno przyrumienią , wtedy są gotowe . Jak już będą gotowe , układamy na nich rybę , na jej wierzchu układamy szpinak , ser i wkładamy do piekarnika na około 15- 20 minut w temperaturę 190 C z termoobiegiem . Jak ryba się zetnie danie jest gotowe 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub solo 😉 Smacznego !
Przepyszna rybka. Dzięki za inspirację.