Kremowa zupa z pora z parmezanem
Kremowa zupa z pora z parmezanem, doskonale rozgrzewa i syci w zimowe dni. Nie ma lepszego wyboru niż kubek gęstego, gorącego kremu na kolację 😉 Mój starszy syn uwielbia „śmierdzielkę” , tak ją nazywa z uwagi na parmezan. Jest to jedna z niewielu zup których nie odmówi. Sycąca, mocno aromatyczna , jednocześnie delikatna i kremowa. Jeśli lubicie ser, oraz śmietankowo-maślaną nutę z delikatnym porem, pora ją przygotować 😉 Tym bardziej, że właśnie jest pora, na zimowego pora 😉
Składniki na 3-4 osoby :
- 1 duży, gruby por
- 2 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
- 4 pełne, łyżki tartego parmezanu
- 1 serek topiony w kostce o smaku cheddar (taki 100g w złotku
- kilka wiórek parmezanowych do dekoracji ( niekonieczne 😉 )
- 2 łyżki masła
- 50 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% ( żadna inna, nie da tego kremowego smaku.. 😉 )
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 l bulionu ( dowolnego, najlepiej cielęcego, może być nawet z kostki jak nie ma innego pod ręką)
Pora drobno kroimy razem z zielonymi liśćmi, czosnek wyciskamy przez praskę , dodajemy cukier i dusimy na maśle aż zmiękną . Nie dopuszczamy do tego, żeby por zbrązowiał, to znaczy nie może się przysmażyć, ma się poddusić. Zalewamy bulionem, dodając obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz gałkę muszkatołową, kurkumę i sól do smaku. Gotujemy do miękkości, jak warzywa będą się rozpadać, blendujemy na krem, dodając podczas blendowania parmezan i serek topiony, nie przestajemy podgrzewać ale już nie dopuszczamy do bulgotania 😉 Na koniec jak zupa ma już kremową i gęstą konsystencję, dolewamy śmietankę, doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym i serwujemy z wiórkiem parmezanu, na gorąco w filiżankach lub bulionówkach 😉 Smacznego!