Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami
Od czasu , do czasu nawet mnie dopada niemoc kuchenna i poczucie, że wszystko już było . Ogólnie mam ostatnio tyle stresu i zawrotnego tempa, że już nawet gotować się nie chce. Pewnie jak to w życiu, w końcu wszystko wróci na swoje tory i będzie ok, ale nie dziś, jeszcze nie ;). Dzisiejszy schab w sosie cygańskim, to po prostu leniwiec, jakich mało. Szybko wszystko zeszklić, podsmażyć i zrumienić na patelni i przelać do gara. Zalać, oczywiście schab, nie siebie, choć to czasami pomaga, to jednak zbyt ciężko( bynajmniej ja) odczuwam pokutę dnia następnego ;). Toteż jak już ktoś ma konać, niech to będzie nasz wieprzek w postaci schabu, a nie ja 😉 Do rzeczy, znaczy do pokrywki, którą zakrywamy danie i niech pyrka do miękkości, potem tylko zagęścić i tyle. Kluski, ziemniaki,ryż czy co tam macie pod ręką i koniec na dziś z kuchenną udręką 😉
składniki na 4 osoby :
- 4 dość, grube plastry schabu
- 1 papryka, zielona grubościenna
- 1 puszka pomidorów, krojonych bez skóry
- 5 ząbków czosnku
- 6 pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej, ostrej lub słodkiej, mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku ( można pominąć jak ktoś nie lubi)
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól do smaku
- smalec wieprzowy do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów
- mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
Schab oczyść z wszelakich zbędności, typu żyłki, błonki itp. 😉 Posól do smaku i obtocz w mące . Obsmaż na smalcu, na złoty kolor z obu stron, przełóż do garnka. Na patelnię na której smażyłeś schab, wysyp posiekaną cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Jak już zmiękną , dodaj 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, łyżeczkę mielonego kminku. Smaż dalej, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło, gdyż wtedy papryka zrobi się gorzka. Zawartość patelni przełóż do garnka, a patelnię zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia i cały smak, który zebrała woda ( deglasowanie ), przelej do schabu.
Następnie podsmaż pieczarki, pokrojone w plastry, te także przełóż do garnka z resztą pyszności. Dołóż pomidory z puszki, pokrojoną zieloną paprykę, brązowy cukier, posól do smaku. Nakryj pokrywką i duś na małym ogniu. Danie jest prawie gotowe jak schab zrobi się miękki , około 1,5 godziny. Na koniec sos zagęść sos do lubianej konsystencji mąką , rozrobioną z wodą . Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Odgrzewane jest równie dobre jak nie lepsze 😉 Smacznego !
Przetestuję ale bez kminku 😉