„Brokulki” chrupiąca alternatywa dla ziemniaków do obiadu

4.8/5 - (6 votes)

„Brokulki” chrupiąca alternatywa dla ziemniaków do obiadu

Brokułowe kulki czyli „Brokulki” serwowane zamiast ziemniaków, to lżejsza alternatywa posiłku. Smaczne, chrupiące i z całą pewnością pyszne. Nawet moi chłopcy, którzy z warzywami są jak pies z kotem, czasem im po drodze, a czasem zupełnie na opak, kulkami nigdy nie gardzą 😉  Wręcz przeciwnie jak tylko pada hasło o brokulkach, natychmiast mam odzew, żebym tylko nie zapomniała jeszcze o wampirzym sosie czyli w naszym rodzinnym sloganie „sosie czosnkowym” 😉  Taki zestaw uszczęśliwia wszystkich i odgania złe grypowe moce w chłodne jesienne dni ..że o wampirach już nie wspomnę ..ha, ha 😉 Tak więc niech moc będzie z Wami, wspierana czosnkiem i brokukami.. a tymczasem gdzieś w odległej galaktyce ..nadszedł czas na obiad… 😉

składniki na około 3-4 osoby:

  • 1 brokuł o wadze około 0,5 kg
  • 2 ziemniaki, średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki sera feta
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Marchew i ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i zostaw do ostygnięcia. Brokuł ugotuj osobno, gdyż jest bardziej delikatny. Najpierw doprowadź osoloną wodę do wrzenia i na nią wrzuć różyczki brokułu, dzięki temu, będą miały piękny soczyście zielony kolor. Odłów z wody i pozostaw do wystygnięcia. Ziemniaki i marchewkę wyciśnij przez praskę do ziemniaków. Cebule podsmaż razem z wyciśniętym praską czosnkiem, na patelni na złoty kolorek. Brokuł rozgnieć widelcem na papkę, dodaj do niego cebulkę z czosnkiem, następnie ziemniaki z marchewką i ponownie wygnieć widelcem.



Na koniec wkrusz fetę, wlej roztrzepane jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wyrób na kleistą masę. Łyżeczką nabieraj małe porcje i wrzucaj do bułki tartej, obtaczając i kształtując ją w piękne brokulki 😉  Uformowane kulki wstaw do lodówki na około godzinkę, wtedy nie będą się rozpadać podczas smażenia.  Smaż na średnio głębokim oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Serwuj na gorąco, najsmaczniejsze z sosem czosnkowym 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *