Zupa zimowa z kaszą i pieczarkami
Na dworze zrobiło się zimno, a nawet bardzo zimno . Wieczory zaczynają być długie .. a nic nie umila tak popołudnia jak miseczka lub kubeczek ciepłej sycącej i kolorowej zupki, w optymistycznych apetycznych barwach …. 😉 Do tego wszystkiego jest lekka , zdrowa i zawiera dużo cennego błonnika , czyli dwa w jednym . Smacznie i zdrowo 😉
skład na około 5-6 osób :
- kości wieprzowe lub żeberka ( około 0,5kg )
- 1 marchewka -duża
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
- 50 ml śmietanki , 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól,pieprz do smaku
Kości płukamy , wkładamy do garnka o pojemności 4 L i zalewamy wodą -gotujemy około 30 minut na małym ogniu . Po tym czasie zbieramy z wierzchu brzydką brudną pianę ( zawsze przy kościach taka powstaje – wtedy zupa nie będzie mętna ) , wyjmujemy kości , obieramy je z resztek mięska . Kości oddajemy pieskowi , a mięsko zostawiamy na talerzu -dodamy później . Do wywaru z kości wkładamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa , kaszę , solimy i gotujemy następne 20-30 minut .
Po tym czasie dokładamy pokrojone w plastry pieczarki oraz wcześniej obrane z kości mięsko -zagotowujemy 5 minut , dolewamy śmietankę , wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i natychmiast zdejmujemy z kuchenki . Zupa im częściej odgrzewana tym lepsza . Smacznego 😉
No ja dziś właśnie robię ale nie umiem jakoś kupować po 250 gr więc robię od razu cały gar 🙂 Taka zupa nie może nie smakować 🙂
Ja z reguły także robię na oko , ale przepis jakoś trzeba uszczegółowić . Powodzenia i smacznego 🙂