Schab leśniczego, duszony z grzybami
Schab leśniczego to przepis sezonowy. Najlepiej smakuje jesienią, przyrządzony po grzybobraniu ze świeżutkich leśnych grzybów 😉 Oczywiście moje ukochane podgrzybki są w tym przepisie obowiązkowe. Jest piękny czas dla każdego grzybiarza , a ja nim zdecydowanie jestem 😉 Wysyp w lesie podgrzybków, kurek, kani i maślaczków, zachęca do codziennych spacerów.. Uwielbiam tą porę roku, zdecydowanie jest dla mnie naj 😉 Wracając do potrawy, polecam, schab wychodzi pyszny, kruchy nie robi się suchy, a do tego całość robi się naprawdę szybko.
składniki na 4 osoby :
- 4 plastry schabu, ja miałam taki z warkoczem, nieco gorszej jakości ale był ok 😉
- 2-3 garści świeżych grzybów , osobiście preferuję podgrzybki 😉
- masło do smażenia
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- szczypta tymianku
- szczypta cząbru
- 1 łyżka miodu lub mała łyżeczka cukru
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka rosołu ( lub 1 kostka bulionowa i szklanka wody)
- świeży majeranek do dekoracji
- sól, pieprz czarny do smaku
Schab lekko rozbij tłuczkiem, podobnie jak na schabowe. Dopraw solą , pieprzem. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na maśle. Grzyby, oczyść, pokrój i również usmaż na maśle. Cebulę z czosnkiem posiekaj i tak jak schab oraz grzyby, zeszklij na złoto na maśle.
Sporo masła, wiem ale to też niepowtarzalny smak.. 😉 Zalej schab szklanką rosołu, dodaj miód, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, cząber i duś pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie wlej śmietanę i duś jeszcze około 10 minut, sos powinien się ładnie zagęścić w tym czasie. Jeśli odchudziłeś przepis i dałeś chudszą śmietanę to będziesz musiał zaciągnąć sos mąką, gdyż sam się zagęści 😉 Schab serwuj na gorąco, posypany niewielką ilością świeżego majeranku.. Pachnące jesienią, syte i pyszne, proste danie dla całej rodziny 😉 Smacznego!