Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i sosem serowym
Późna jesień to zawsze czas ,kiedy zapiekanki , ciepłe i syte maja branie , a szczególnie ziemniaczane . Ta jest bardzo prosta i zazwyczaj składniki , których potrzebujemy do jej wykonania gdzieś tam pod ręką się plączą .. 😉 Tak więc czemu nie , zawsze potem można się polenić jak zapiekanki pieką się w piekarniku …to znaczy intensywnie pracować , z poświęceniem , w pocie czoła i z krwią na rękach przygotowywać w mękach posiłek dla rodziny , wkładając w niego całe swoje serce , zdrowie i inne rzeczy ..no -to tak gdyby , ktoś nie wiedział , jak bardzo poświęcają się Polskie Gospodynie domowe ,dbając o zdrowe i pyszne posiłki… No dobra , do piekarnika , a my do czegoś ciekawszego ..książki lub telewizji ..laptopa……. 😉
Składniki na 4 kokliki :
- 2 ziemniaki ( bo to ma być ziemniaczana 😉 zapiekanka )
- 1/2 malutkiej cukinii
- 4 pieczarki -małe
- 1 opakowanie sosu 3 sery
- śmietanka 12 % 200 ml
- sól , pieprz do smaku
- masło do wysmarowania – wyłożenia foremek
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Jeśli ziemniaczana to znaczy , że ziemniaki i cukinię myjemy , jeśli mają cienką skórkę to ją zostawiamy i szatkujemy jak najcieniej się uda , mieszamy razem dodając odrobinę soli i pieprzu . Foremki -kokilki smarujemy grubo masłem i wykładamy ziemniakami z cukinią . Na wierzchu układamy pieczarki pocięte w cienkie plastry . Sos 3-sery mieszamy ze śmietanką słodką i zalewamy nim po trochu każda kokilkę w równych porcjach . Na wierzchu kładziemy kleksa z jogurtu greckiego i posypujemy pieprzem . Zapiekamy 30 minut w piekarniku na 150 C . Taka ziemniaczana zapiekanka to pyszny dodatek do mięsa lub samodzielne danie , pyszne i tanie…………. 😉 .
Świetny pomysł na zapiekanki, od razu w porcji dla każdej osoby! 🙂
Nareszcie coś dla mnie
Jest naprawdę smaczna , no i prosta . Polecam 😉