Racuchy z jabłkami i pudrem cynamonowym
Danie stare jak świat . Zawsze w dzieciństwie opychaliśmy się nimi z kuzynostwem , aż nas brzuchy bolały 😉 Teraz także nie straciły na swojej atrakcyjności i moje chłopaki w mig czyszczą talerz , jak tylko zdejmę z patelni .. 😉 Przepis taki jaki moja babcia , a potem mama zawsze stosowały ..teraz ja..a powoli także mój syn ,który całkiem niezłe ma zacięcie do garów.. 😉
Skład na około 8-9 sztuk
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jabłka średniej wielkości
- 2 łyżki cukru pudru ,
- 1 łyżeczka cynamonu
Drożdże zasypujemy łyżką cukru i mieszamy , łatwo się w ten sposób rozpuszczają . Mąkę , cukier i pozostałe składniki wsypujemy do miski , dolewamy drożdże i mieszamy do połączenia składników , odstawiamy na chwile , a w międzyczasie obieramy jabłka , kroimy na kawałki i wrzucamy do ciasta , mieszamy . Na patelni rozgrzewamy olej ( sporą ilość około 1/2 wysokości ) . Na rozgrzany olej wykładamy ciasto i smażymy na średnim ogniu , aż zaczną się rumienić brzegi , obracamy łopatka i znowu rumienimy . Przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz ,żeby spił nadmiar tłuszczu . Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem – najlepiej przez sitko do herbaty ,wtedy nie będzie grudek . Smacznego 😉