Surówka z lutenicą zamiast majonezu, zdrowo i pysznie
Surówki zazwyczaj robimy z majonezem, śmietaną, sosami w typie vinegret … Ta surówka jest zupełnie inna 😉 Zamiast wyżej wymienionych, zawiera bułgarską pastę Lutenica z papryki i pomidorów. Ten jeden dodatek sprawił, że surówka jest lekka, zdrowa i bardzo ale to bardzo smaczna ;). Czasami warto nieco poeksperymentować. Nawet jeśli nie do końca wiemy jaki efekt końcowy osiągniemy. Polecam Ci spróbować, świetnie pasuje do wszelakich mięs i kotletów, a nawet do grilla 😉
skład:
- pół małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 4-5 pieczarek
- pół czerwonej cebuli
- pół pęczka koperku
- 3 łyżki pasty Lutenica
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Kapustę pekińską pokrój drobno. Paprykę i pieczarki także posiekaj w dowolne kawałki. Wsyp do miski. Dodaj posiekaną cebulę czerwoną, sok z cytryny i pastę Lutenica. Wymieszaj. Posyp siekanym koperkiem. Dopraw solą, pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj. Gotowe. Szybka i pyszna 😉 Idealna do obiadu lub grilla. Smacznego!
Jaka ciekawa propozycja! Nie mam co prawda lutenicy, ale mam słoweński ajvar, to podobny sos, a pekińska już mi się wiąże w główki. Wypróbuję na pewno, dziękuję 🙂