Domowa zupa cebulowa z pieczarkami i goudą
Uwielbiam zupę cebulową , ale niezbyt lubię ciągnącą się cebulę z klasycznej wersji i grzankę pływającą pośrodku talerza , która namaka zupą , robi się ciapowata i nie bardzo wiadomo jak w towarzystwie się za nią zabrać ..,wyłowić ,wydłubać , podziamgać łyżką -masakra .. dlatego wymyśliłam własną wersję tej potrawy . Jest pyszna i kremowa , ale nie zawiesista , a do tego podsmażane pieczarki dodają ciekawego aromatu ..Naprawdę dobra propozycja na zimowy wieczór 😉
Składniki :
- 6 cebul najlepiej białych
- 2 kostki bulionowe cielęce ( lub w wersji wegetariańskiej warzywne 😉 )
- 6-8 szt pieczarek ( świeżych i jędrnych )
- 1 łyżka masła
- 100 ml słodkiej śmietanki 10%
- trochę utartego sera gouda lub innego ( tak 2 łyżki )
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
Cebulę tniemy na pół i siekamy w cienkie paski . W garnku rozgrzewamy masło , wrzucamy na nie cebulę i dusimy , smażąc aż cebulka zacznie robić się złocista , a niektóra aż brązowa . Dolewamy około 2 l wody , wkładamy kostki bulionowe,gałkę muszkatołową i gotujemy około 40 minut . Po tym czasie solimy , miksujemy całą zawartość garnka blenderem , dolewamy śmietankę-mieszamy i odstawiamy na bok . Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na złoty kolor -wrzucamy do zupy . Gorącą zupę nakładamy na talerze i dekorujemy drobno tartym serem gouda oraz pieprzem ..pyszna .. 😉 Po jedzeniu należy przebywać w dobrze wentylowanych pomieszczeniach i nie udzielać się towarzysko .. 😉